Statusuppdatering fas 1, fas 2 och en ny fas 3

Igår hade vi vårt årsmöte där vi även berättade lite om statusen på projektet. Tack för alla medlemmar och gäster som kom! Här kommer en summering för er som inte kunde komma eller för er som var där men som ändå vill läsa mer.

Fas 1

Fas 1, som enkelt kan förklaras som Hedared och Sandhult tätort med omnejd, är färdigt och slutbesiktning pågår. Endast enstaka kunder kvarstår där problem uppstått på olika vis och dessa anslutningar flyttas då med till en “eftermarknadsfas”.

Eftermarknadsfas (1)

I och med att fas 1 blir slutbesiktigat så kan en eftermarknadsfas påbörjas här där de som ej ville, eller kunde, vara med från början får en ny chans. De som inte har anslutningsavtal kommer att kontaktas av säljare hos IP Only och nya erbjudanden kommer att skickas ut.

Fas 2

I dagsläget rapporterar IP Only att ca 20% av fas 2 är anslutet och att resterande installeras under Juni – Juli – Augusti – September. Efter det sker slutbesiktning och återställningsarbeten. Och när det är klart så kommer även här en “eftermarknadsfas” att påbörjas där de som inte är med nu får en andra chans.

Fas 3 (ny)

Den lite tråkiga nyheten vi var tvungna att meddela på årsmötet är att IP-Only har beslutat att dela in fas 2 i två delar och en ny “fas 3” har skapats. Byggstart fördröjs här till 2020 på grund utav att IP Only har beslutat om att söka bidrag för området vilket såklart tar lite extra tid.

Totalt omfattas fas 3 av ca 100 potentiella anslutningar och ca 60 st av dessa (inkl undertecknad) har redan anslutningsavtal. Med start i augusti påbörjar IP Only processen med bidragsansökan och den offentliga upphandlingen (som är ett krav för bidrag) om totalentreprenad. IP Only beräknar att processen är färdig vid årsskiftet och att byggstart därför blir efter vintern 2020. Området är alltså mindre än 10% av vårt totala område i antal anslutningar, men till yta är det en ganska stor del.

Föreningen har protesterat, då vi självklart vill att detta ska bli klart så fort som möjligt, men vi kan inte påverka beslutet utan vi lägger i stället vår energi och tid på att hjälpa IP Only att slutföra arbetet så smidigt som möjligt. Vi har kontakt med Johannes (IT-strateg, Borås Stad) samt Länsstyrelsen och det finns inga hinder för att bidragsansökan ska kunna gå igenom.

Nedan ser ni en (ganska dålig) karta på det gröna området som är fas 3. Inom 2-3 veckor räknar IP-Only med att informera alla i fas 2 och 3 (som ej fått anslutning) om ungefär samma sak som vi har skrivit här. Så om du är osäker på i vilken fas du hamnar i kan du bara vänta så kommer mer information. Föreningen har i dag inga exakta adresslistor på området men hör gärna av dig på vår Facebook-sida eller via e-post om du har frågor!

Påminnelse om återställning

IP Only utför grov återställning med så kallat “kall asfalt” i kommunala gator. Det är Borås Stad som sedan själva utför finåterställning inkl asfaltering. IP Only beställer återställning så fort deras arbete är klart och de, eller vi, kan sedan inte påverka hur snabbt detta arbete sker.

IP Only har påbörjat återställningsarbete med asfaltering på de gator som inte är kommunala i hela fas 2 vilket vi har informerat om tidigare.

Rapportera problem!

Vi vill återigen också påminna er alla om att rapportera eventuella problem. Varken vi i föreningen, vi som fastighet- och markägare, IP Only eller deras entreprenör Netel vill ha ett dåligt nät. IP Only och Netel arbetar efter en sorts standard som heter Robust fiber och målet är att nätet ska hålla länge. Fiber som läggs fel orsakar problem och hjälper ingen. Men vi kan inte hjälpa till utan er hjälp. Så rapportera alla problem till oss så tar vi upp dem direkt med Netel. Kontakta oss gärna via vår Facebook-sida eller via e-post.

Trevlig sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *