Vanliga frågor

Om valet att stödja IP-Only

Här är några vanliga frågor som vi har fått från medlemmar sedan vi berättade om hur framtiden med IP-Only kommer att se ut.

När blir jag ansluten?

Tidsplanen nu baseras väldigt mycket på hur snabbt vi skriver på anslutningsavtal. Byggprojektet startas när 550 fastigheter tecknat avtal. Ju snabbare vi når dit, desto snabbare kommer vi igång!

Jag är redan medlem i föreningen, behöver jag beställa?

Ja! En intresseanmälan till, eller ett medlemsskap i, föreningen är inte en bindande fiberbeställning. Glöm inte att beställa från IP-Only!

Vad kostar det?

Priset är uppdelat i tre steg:

  1. Kampanjpris – Under kampanjen kostar det 19 015 kr med ROT- och RUT-avdrag, 22 900 kr utan avdrag. Kampanjen pågår till och med den 9:e april.
  2. Standardpris – Efter kampanjpriset så kostar det 24 900 kr. Standardpriset pågår, enkelt förklarat, till grävmaskinen har gått förbi din tomt.
  3. Eftermarknadspris – För att ansluta sin fastighet efter att grävmaskinen har gått förbi så kommer du få en offert på vad det kostar just dig. Det beror på din fastighets avstånd till närmaste anslutningspunkt. Minsta kostnaden är 29 900 kr.

Kostnaden faktureras av IP-Only efter att du har blivit ansluten.

IP-Only kommer att presentera förslag för finansiering men det kan också vara en god idé att prata med din bank om du känner dig osäker.

Kan jag inte lika gärna vänta?

Om du känner att priset inte är för dyrt så är det egentligen självklart ditt egna val. Men det finns några andra fördelar med att inte vänta.

  • Vi behöver 550 anslutningar för att det ska bli något!
  • Om vi når 600 anslutningar under kampanjperioden så bjuder IP-Only på en fiberanslutning till hembygdsstugan i Sandhult (Götsredstugan) där fiberföreningen har fått hålla styrelsemöten utan att behöva betala hyra under alla våra år. IP-Only tar även över en utomstående faktura för den förprojektering som föreningen har gjort.
  • Vid 650 anslutningar så bjuder IP-Only på två fiberanslutningar till, denna gång till Hedareds byggdegård samt SOK68-stugan i Nortorp.
  • Vid 700 anslutningar så bjuder IP-Only på två fiberanslutningar till, denna gång till Sandhults SK och Hedareds BK.

Kan jag ansluta mitt företag/min verksamhet?

Ja. Priset för företagsanslutning är 19 900 kr plus moms. I IP-Onlys nät finns även tjänsteleverantörer med speciella erbjudande till företag. Kontakta IP-Only på foretagssalj@bynet.se.

Vi är två som äger vårt hus, spelar det någon roll vem som skickar in avtalet?

Nej, det spelar ingen roll. Däremot är det den som står på avtalet som är betalningsansvarig.

Kommer jag också att få fiber?

Styrelsen har kommit överens med IP-Only att erbjuda fiber till alla i vårt område.

Jag har inte fått informationsbrev eller anslutningsavtal!

Kolla om du kan beställa på IP-Onlys hemsida. Om inte, eller om du har frågor, ta kontakt med oss så reder vi ut det.

Jag kan inte beställa :(

Kontrollera först att du söker “rätt”. Sökningen på IP-Onlys hemsida är lite känslig. Du måste söka på din gatuadress och postadress utan postnummer, så exempelvis “Bertilshult 18, Sandared”. Om du ändå inte får till det så kan du kontakta oss så reder vi ut det!

Varför är vi inte bidragsberättigade?

När det finns en kommersiell aktör som är beredd att bygga i området på marknadsmässiga grunder så kan inte länsstyrelsen godkänna bidragsansökan. Tanken med bidraget är att landsbygden ska kunna få fiber även där kommersiella alternativ inte finns.

Varför ska vi inte äga nätet själva?

I och med att vår bidragsansökan nekas så skulle kostnaden för varje enskild fastighet bli för hög. Bygga och äga nätet blir inte längre ett alternativ.

Vad händer med föreningen?

Inför nästa årsstämma så kommer styrelsen att presentera ett förslag i hur vi skall fortsätta föreningens verksamhet.

Styrelsen tror att föreningen kommer att ha en viktig roll som minst fram till att alla har anslutits.

Vanliga frågor om fiber

Varför behöver jag ha 100Mbit/s eller snabbare?

Fiber är snart lika självklart som el och avlopp. Du kan se på TV i högupplösning, surfa obehindrat och ringa samtidigt, i samma tjänst, vilket medför billigare tjänster. Utvecklingen gör också att tjänster på internet blir mer krävande. Det kan innebära att fiberns obegränsade hastighet är ett måste i framtiden. Tittar vi historiskt på utvecklingen så har behovet av bandbredd dubblerats varannat år, tack vare att tjänsterna som används via internatkopplingen blir allt mer avancerade och med många mer enheter anslutna. Från början så kopplade man upp en dator via uppringd förbindelse, men idag är allt från datorer, tv-apparater, surfplattor och telefonerna uppkopplade hela tiden.
Kan ni ge exempel på varför jag ska välja fiber?
Kvalitéten på internet blir både bättre och jämnare, samtidigt som fiber inte har några begränsningar.

Med fiber blir ditt hus mer attraktivt på bostadsmarknaden. Det utvecklar din bygd, både för företag och privatpersoner. En bygd som hänger med i utvecklingen kommer också att överleva och utvecklas i framtiden.

Kopparnätet som används idag är dyrt att underhålla och kommer efterhand att avvecklas. Telia har redan påbörjat avvecklingen, främst på landsbygden och många operatörer har idag enbart tjänster för fasta fibernät.

Fiber färdas med ljusets hastighet och saknar därför begränsningar, det kan blir hur snabbt som helst. Begränsningarna som är idag sitter istället i ändutrustningen. När ändutrustningen blir bättre blir ditt surf ännu snabbare.

Datorer med varierande uppkopplingshastighet och ”lagg” blir historia eftersom fibern läggs i mark och därmed blir otroligt driftsäker.
Kan jag inte vänta?

Behöver vi verkligen fiber?

Med utvecklingen ställs större krav på ökade hastigheter inom IT. Tjänster som t.ex. Facebook, Youtube, Netflix och andra videotjänster blir allt tyngre och kräver mer av din uppkoppling. Med fiber finns ingen begränsning vad gäller hastighet på din uppkoppling.

Varför bygger inte operatörerna fibernätet?

Målet är att utbyggnaden av fiber är att den ska ske på kommersiell grund i maknadens regi, det innebär att operatörerna väljer att bygga ut där de tjänar pengar på utbyggnaden. Hos oss ser de inte den lönsamheten.

Kan jag inte vänta?

Naturligtvis kan du vänta, men om du väljer att vänta måste du själv stå för hela kostnaden för att ansluta dig till föreningens fibernät. Du får heller inte ta del av de bidrag som söks i och med utbyggnaden. Totalt kan det medföra att din kostnad blir betydligt högre mot vad den blir om du går med nu.

Mitt trådlösa funkar, varför byta? Vad förbättras med fiber mot mitt trådlösa?

Där delar flera slutanvändare på samma radiosignal vilket gör att kapaciteten till en enskild slutkund kan variera. Hastigheten avtar också med avstånd och täckningen försämras med fysiska hinder. Trådlöst bredband medför i genomsnitt lägre överföringshastigheter.

För att mobilmasten ska ge hög kapacitet krävs att den är ansluten med fiber eller kraftfull radiolänk.

Dessutom begränsar operatörerna mängden data som kan användas för surf, video och andra tjänster vilket gör att blir praktiskt taget orimligt att ta del av samma tjänster som man kan via fiber där mängden data är obegränsad.

Är det inte smidigare med mobila lösningar trots allt?

Mobila lösningar är bra med tanke på deras flexibilitet, men fiberkabel är enligt många ett måste för att klara av den belastning som framtida internettjänster kräver.

Kapaciteten med fiber är konstant, det ligger i mark och är drifttåligt till skillnad från trådlösa lösningar som är beroende av väder och andra yttre faktorer.

Är det värt det?

Kostnaden för själva fibern är en engångskostnad som betalar sig i längden, oftast redan efter 3-5 år.